جستجو کردن
جستجو کردن

شیرآلات برنجی Brass Valve از پرمصرف ترین اقلام مورداستفاده در موتورخانه ها است و وظایفی از جمله قطع و وصل جریان، تنظیم جریان و … دارند. شیرآلات با توجه به جنس بدنه، نوع اتصال و کاربردهای آن ها به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شوند.

شیرآلات برنجی چیست؟

شیرآلات صنعتی با توجه به آلیاژ ساخت و مواد به کاررفته در ساخت آن ها به دسته های زیر تقسیم می شوند:

بیشترین کاربرد سیستم های پایپینگ موتورخانه مجتمع و ساختمان ها به شیرآلات برنجی و چدنی اختصاص می یابد و شیرآلات فولادی و استیل بیشتر مصارف صنعتی و دارویی دارند، به عنوان مثال در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی عموماً از شیرآلات فولادی و در صنایع بهداشتی و داروسازی بیشتر از شیرآلات استیل استفاده می شود.

شیرآلات برنجی Brass Valve از پرمصرف ترین شیرآلات صنعتی مورداستفاده در سیستم موتورخانه است. اتصال شیرآلات برنجی به صورت دنده ای بوده و اغلب شیرهای برنجی به صورت تو پیچ رزوه می شوند، استاندارد دنده های شیر برنجی به صورت NPT است. با استفاده درست و به جا از شیرآلات برنجی می توان عمر سیستم پایپینگ و موتورخانه خود را بالا برد.

 

انواع شیرآلات برنجی

شیر دروازه ای (Gate valve)

شیرهای گیت یا دروازه ای برنجی از جمله رایج ترین شیرآلات در کاربردهای لوله کشی هستند. شیرهای دروازه ای با بالا بردن یا پایین آوردن یک دروازه داخلی با استفاده از دسته یا دستگیره ای که در قسمت بالای شیر قرار دارد، جریان آب را کنترل می کنند. شیرهای دروازه ای را هرگز نباید برای کنترل حجم جریان استفاده کرد. استفاده از آن ها برای تنظیم جریان آب می تواند این شیرها را از بین ببرد. از آن جا که قطعات فلزی داخلی ممکن است دچار خوردگی شوند. طبیعی است که شیر دروازه ای باید در یکی از موقعیت های باز یا بسته قرار بگیرند. آن ها معمولاً در برنامه هایی مورد استفاده قرار می گیرند که در آن فقط به ندرت باید جریان آب قطع شود.

برخی استانداردهای مرتبط با ساخت و تست شیرهای دروازه ای در صنعت پتروشیمی به شرح زیر است:

بیشتر بخوانید!!  آبرسانی-PE100 - 16 bar - SDR 11

شیر یک طرفه دریچه ای (Brass swing check valve)

شیر یک طرفه دریچه ای برنجی از برگشت سیال سیستم جلوگیری می کند. به طور کلی در سیستم های حامل سیال، استفاده از این شیرها، برای جلوگیری از برگشت سیال بسیار اهمیت دارد زیرا این موضوع می تواند باعث ایجاد اختلال در کل سیستم شود. این شیر در مواردی مانند چاه ها که آب را به تراز ارتفاعی بالاتری هدایت می کنند زمانی که پمپ کار نمی کند از برگشت آّب به پایین جلوگیری می کند زیرا اصلی ترین خطر در این موارد معکوس کارکردن پمپ و درنتیجه سوختن آن است.

شیر یک طرفه ی برنجی در سایزهای مختلف از نیم تا 3 اینچ موجود بوده و تحمل بارهای مختلف تا 16 اتمسفر را دارد. یکی از مزیت های مهم شیر یک طرفه برنجی امکان تعویض راحت زبانه ی شیر بدون باز کردن هیچ گونه پیچ و مهره ای است.

شیر کروی (Globe valve)

گونه‌ای از شیرهای صنعتی برنجی هستند که در آن یک دیسک که به شکل مخروط ناقص یا نیم کره طراحی شده وظیفه کنترل جریان سیال را بر عهده دارد. این دسته از شیرها در مسیرهایی عمدتاً نصب می‌گردند که قرار است در این مسیر کار کنترل دبی جریان انجام پذیرد.

کاربرد شیر کروی (شیر سوزنی)

مزایا شیر کروی

 

شیر پروانه ای Butterfly valve

شیر پروانه ای یک شیر دوار چرخشی است که برای توقف، تنظیم و راه اندازی جریان استفاده می شود. شیر پروانه یک نوع از شیرها است که به سرعت باز و بسته می شوند. چرخش 90 درجه از دسته می تواند به طور کامل دریچه را بسته و یا باز کند.

شیرهای بزرگ پروانه ای معمولاً به گیربکس مجهز هستند، جایی که چرخ دستی از طریق یک گیربکس به استم متصل می شود. این نیرو را کاهش می دهد اما در عین حال سرعت عملیات را نیز کاهش می دهد. این نوع شیر باید در موقعیت باز نصب شود.

بیشتر بخوانید!!  آبرسانی-PE100 - 20 bar - SDR 9

اجزای شیر پروانه ای

مزایای شیر پروانه ای

مشخصات فنی جنس قطعات و بدنه شیر پروانه ای

کاربرد شیر پروانه ای در صنعت

شیر کاهش فشار pressure reducing valve

شیر فشار شکن، فشار سیال عبوری از آن را کم می کند و هم چنین برای ثابت نگه داشتن فشار در خروجی شیر استفاده می شود و درنتیجه فشار خروجی سیال از فشار ورودی آن کمتر است. شیرهای فشار شکن به طور خاص جهت کاهش فشار آب ورودی به شبکه طراحی شده اند. به طور معمول فشار آب خروجی از مخازن بسیار بالا بوده و جهت ورود به سیستم لوله کشی آب مصرفی خانگی مناسب نیست.

انواع شيرهاي فشار شکن:

شیرهای فشار شکن در دو نوع مکانیکی و پایلوت دار مورد استفاده می گیرند.

با تنظیم فشار بر روی پیلوت شیر فشارشکن فشار خروجی به صورت اتوماتیک کاهش یافته و ثابت می ماند و تغییرات دبی و فشار در ورودی شیر تأثیری در فشار خروجی شیر ندارد.

مزایا

معایب:

 

شیر اطمینان (Safety Valve)

شیرهای اطمینان برنجی با عبور دادن سیال تحت فشار از یک مسیر جانبی، فشار موجود در سیستم را رها می‌کنند. این شیرها به گونه ای طراحی یا تنظیم شده اند که در یک فشار از قبل تعیین شده، عمل می‌کنند و از مخزن ‌های تحت فشار و سایر تجهیزات سیستم که در معرض فشار هستند، در برابر فشار بیش از حد مجاز محافظت می‌کنند.

 

شیر یک طرفه (Check Valves)

شیر چک ولو برنجی (Check Valves) شیرهایی بازدارنده از جریان برگشتی هستند که برای جلوگیری از بازگشت جریان سیال (گاز یا مایعات) طراحی شده اند و به صورت ولو یک طرفه عمل می کند؛ یعنی سیال به طور معمول فقط اجازه حرکت به یک سمت را دارد.

بیشتر بخوانید!!  قیمت و خرید ورق سیاه فولاد مبارکه (امروز)

یکی از موارد مصرف شیر چک ولو در ساختمان ها است. به عنوان مثال در ورودی آب به طرف ساختمان قرار می دهند که در صورت قطع آب مقدار آبی که در وسایل خانگی و داخل لوله ها ذخیره شده به لوله اصلی باز نگردد یا روی لوله ورودی آب گرم کن ها قرار می دهند که براثر قطع آب و یا شکستن لوله در داخل ساختمان آب ذخیره شده در مخزن آب گرم ‌کن خالی نشود.

چک ولوها به جریان حساس هستند و برای باز و بسته شدن به جریان در لوله وابسته هستند.

دیسک داخلی، اجازه عبور جریان به سمت جلو را زمانی که شیر باز است را می دهد. اگر جریان رو به جلو کاهش یابد و یا برعکس شود، دیسک شروع به بسته شدن می کند.

ساختار این شیرها معمولاً خیلی ساده است. عمدتاً شامل بدنه، سیت، دیسک و کاور است. بسته به نوع طراحی ممکن است شامل دنباله، پین محوری، دیسک بازویی، فنر، توپی، الاستمور و یاطاقان نیز باشند.

آب بندی داخلی دیسک چک ولو و سیت به جریان فشار برگشتی به عنوان نیروی مخالف برای قطع و وصل شیر متکی است. به همین دلیل، نرخ نشتی سیت مجاز برای چک ولوها بیشتر از شیرهای on/off است.

 

انواع شیرآلات برنجی پرمصرف

 

شیر فلکه کشویی برنجی:

شیر فلکه کشویی برنجی برای قطع و وصل جریان استفاده می شود و اصطلاحاً به آن ها شیرآلات ON/OFF می گویند. شیرفلکه کشویی برنجی کیز ایران از سایزهای 1/2 اینچ الی 3 اینچ موجود است.

شیر سوزنی برنجی:

هنگامی که نیاز به تنظیم جریان باشد (حالات نیمه باز شیر) می بایست از شیر سوزنی استفاده کرد. عملکرد اصلی شیر سوزنی برای تنظیم جریان است، برند کیز ایران دارای سایزهای 1/2 اینچ الی 2 اینچ شیر سوزنی است.

 

صافی برنجی:

برای تمیز کردن سیال از ذرات معلق و اضافی می بایست از صافی استفاده کرد. صافی های برنجی عملیات تصفیه سیال را قبل از ورود به مناطقی که به ذرات معلق حساس هستند را انجام می دهد.

شیر یک طرفه برنجی:

گاهی اوقات جریان سیال در مسیر عکس مسیر اصلی خود حرکت می کند که احتمال آسیب دیدن اقلام دیگر وجود دارد. در چنین شرایطی برای مقابله با عدم بازگشت جریان سیال از شیر یک طرفه استفاده می کنیم. شیر یک طرفه اجازه عبور سیال را تنها در یک جهت می دهد.

شیر گازی برنجی:

شیر گازی برنجی از دیگر شیرآلات قطع و وصل است که با توجه به نوع آن می توان برای سیال آب یا گاز استفاده کرد. شیرآلات گازی از آب بندی بالایی برخوردار است.

 

برندهای شیرآلات برنجی موجود در بازار ایران

 

ازجمله برندهایی که شیرآلات برنجی تولید می کنند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

از اقلامی همچون نوار تفلن، کنف، تفلن مایع و … برای آب بندی و عدم نشتی از محل رزوه های شیرآلات برنجی می توان استفاده کرد.

 

شیرآلات برنجی در خطوط گالوانیزه مورد استفاده قرار می گیرد و به وسیله سردنده جوشی به خطوط جوشی متصل می شود. برای نصب شیرآلات برنجی اغلب از مهره ماسوره گالوانیزه استفاده می شود و استفاده از مهره ماسوره برای سهولت نصب و راه اندازی و حتی خروج شیرآلات برای تعمیر و نگهداری است.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید